Ο απόηχος της περιφερειακής κάλπης της πρώτης Κυριακής αποδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο ότι η δύναμη των πολιτών που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία ανέδειξε και το πραγματικό διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών που δεν είναι άλλο από την ανεξαρτησία του θεσμού.

Μέσα σε ένα πολωμένο πολιτικά κλίμα και απέναντι σε κομματικούς – και όχι μόνο – μηχανισμούς οι πολίτες υπερασπίστηκαν ανεξαρτησία της Περιφέρειας και τον αυτοδιοικητικό της χαρακτήρα, γιατί η Περιφέρεια υπάρχει για τους πολίτες.

Μέσα από τη σύγκρουση των δύο κόσμων έδωσαν δύναμη σε αυτούς που μπορούν να εγγυηθούν την ενότητα και την ομαλότητα της επόμενης ημέρας μένοντας μακριά από οποιαδήποτε κομματική αντιπαράθεση.

Άλλωστε, αυτή η προοπτική ενθαρρύνει την ενίσχυση της περιφερειακής δημοκρατικής διακυβέρνησης έναντι του κεντρικού κράτους. Η τύχη της περιφέρειας οφείλει και πρέπει να είναι στα χέρια των ίδιων των πολιτών.

Η επικοινωνιακή πολιτική του απερχόμενου δημάρχου Καλαμάτας και υποψήφιου περιφερειάρχη κ. Νίκα δεν ξέφυγε, ούτε στο ελάχιστο, από το πλαίσιο της κριτικής και της επίθεσης στον κ. Τατούλη. Η λογική της ακραίας κριτικής και της αντιπαράθεσης από το επιτελείο του απερχόμενου δημάρχου δεν πείθει τους πολίτες. Οι πολίτες θέλουν να ακούσουν ρεαλιστικό προγραμματικό λόγο και προτάσεις που θα συνοδεύονται από τεκμηριωμένες λύσεις. Ο λαϊκισμός, η ρουσφετολογία και ο διχασμός που επιχειρεί ο κ. Νίκας δεν κατάφεραν να ξεγελάσουν τους πολίτες.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τον περιφερειάρχη κ. Τατούλη νικητή. Μια νίκη που αναμένεται να επισφραγιστεί στις 2 Ιουνίου. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο του Πέτρου Τατούλη αποδεικνύει πως ο λαϊκισμός δεν έχει θέση στην Πελοπόννησο και οι κομματικές αντιπαραθέσεις δεν έχουν θέση στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι πολίτες ελεύθεροι από δεσμεύσεις και εξαρτήσεις θα μπορέσουν να κάνουν τη δική τους την επιλογή με γνώμονα τον προγραμματικό λόγο.