«Απάνθρωπο» και «αντισυνταγματικό» χαρακτηρίζουν ολοένα και περισσότεροι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων στην Ιταλία τον νέο νόμο για την εσωτερική ασφάλεια, που ονομάζεται νόμος Σαλβίνι, συγκροτώντας «μέτωπο» κατά του υπουργού Εσωτερικών και της σκληρής γραμμής του για την πολιτική μετανάστευσης.

 

Η άρνηση του Ματέο Σαλβίνι να δεχτεί στην Ιταλία 49 μετανάστες σε δύο πλοία γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Μεσόγειο πυροδοτεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις. Μετά τον Πάπα Φραγκίσκο που στην προσευχή του για τα Θεοφάνεια στην Ρώμη ζήτησε να γίνουν δεκτοί οι πρόσφυγες στα ιταλικά λιμάνια, οι δήμαρχοι της Νάπολης Luigi de Magistris και του Παλέρμο στη Σικελία Leoluca Orlando συμφώνησαν να αποδεχθούν τους πρόσφυγες.

 

Υπό τη συμβολική σημαία του Παλέρμο, το σκάφος της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mediterranea προμηθεύει δυο πλοία των ΜΚΟ με τους 49 πρόσφυγες με νερό, τρόφιμα και φάρμακα. «Αλλά οι δήμαρχοι δεν έχουν τη δύναμη να ανοίξουν τα λιμάνια» δήλωσε ο Ορλάντο στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Ο Ορλάντο είχε ξεκινήσει την εξέγερση των δημάρχων εναντίον του Σαλβίνι λίγο μετά το νέο έτος. Έδωσε εντολή στους υπαλλήλους του να παρακούσουν τους νέους κανόνες της μεταναστευτικής πολιτικής και να συνεχίσουν σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο, προχωρώντας σε μια πράξη πολιτικής ανυπακοής. Όπως λέει, ο νόμος Σαλβίνι παραβιάζει «το ιταλικό σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα ». Δεκάδες δήμαρχοι σε όλη την Ιταλία έχουν συνταχθεί με τον συνάδελφό τους Ορλάντο, μεταξύ των οποίων οι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων όπως η Νάπολη, το Μιλάνο και η Φλωρεντία.