Έκλεισε ο κύκλος της διένεξης της εφημερίδας Ελευθερία και Τατούλη, αφού την Τρίτη το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας η εφημερίδα έριξε τους τόνους μέσω των συνηγόρων της με αποτέλεσμα το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων  να κηρύξει αθώο τον Περιφερειάρχη, με ελάχιστες αμφιβολίες ως προς το δόλο

Είναι φανερό πως ο Περιφερειάρχης άρχισε να κλείνει τα μέτωπα ειδικά στον χώρο των ΜΜΕ ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Όλο το παρασκήνιο της δίκης

Αθώο με ελάχιστες αμφιβολίες ως προς το δόλο του κατηγορουμένου κήρυξε την Τρίτη το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη στην επανεκδίκαση της υπόθεσης αποκλεισμού της «Ε» από τη δημοσίευση διακηρύξεων και προκηρύξεων της Περιφέρειας τα έτη 2011 και 2012.

 

Είχε προηγηθεί δημόσια δήλωση του Π. Τατούλη, την οποία ανέγνωσε στο δικαστήριο για να γραφτεί στα πρακτικά και η οποία ανέφερε: «Δεν είχα καμία πρόθεση να προκαλέσω οποιαδήποτε ζημιά στην εφημερίδα «Ελευθερία». Λυπάμαι για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης και για τις συνέπειες που υπήρξαν για την εφημερίδα. Υπερασπιζόμουν και υπερασπίζομαι την αρχή της ίσης κατανομής των δημοσιεύσεων. Θέλω να δηλώσω επίσης ότι δεν είχα καμία αρμοδιότητα για την κατανομή των δημοσιεύσεων».

 

Πέρυσι στις 3 Απριλίου το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων κήρυξε ένοχο ομόφωνα τον Πέτρο Τατούλη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, σχετικά με την ανισοκατανομή μέχρι αποκλεισμού της «Ε» από δημοσιεύματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το δικαστήριο επέβαλε τότε στον κ. Τατούλη ποινή φυλάκισης 5 μηνών με τριετή αναστολή, αναγνωρίζοντάς του τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και δεν του επέβαλε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Ο Π. Τατούλης άσκησε στη συνέχεια αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο, που παρέπεμψε την υπόθεση για επανεκδίκαση σχετικά με την αρμοδιότητα ή μη του περιφερειάρχη ως προς την κατανομή των δημοσιεύσεων.

 

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΙ»

 

Χθες τη θέλησή του να δοθεί ένα τέλος στη δικαστική έριδα, που όπως είπε ξεκίνησε με μια σειρά μηνύσεων και αγωγών του κ. Τατούλη προς την «Ελευθερία», δήλωσε και ο διευθυντής – εκδότης της εφημερίδας Ντίνος Πλεμμένος. Στην κατάθεσή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι η εκδοτική επιχείρηση θέλει να λήξει αυτό το ζήτημα αν και ο ίδιος δεν συμφωνεί 100% με τη δήλωση Τατούλη. «Δεν είμαστε εκδικητικοί» είπε, γι’ αυτό και «κάνουμε ότι η δήλωση μας καλύπτει».

 

Το δικαστήριο πάντως επέμεινε στις ερωτήσεις του προς τους δύο μάρτυρες, οι οποίοι κατέθεσαν (ο ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα περιφερειακού Τύπου και σύμβουλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων Τρύφωνας Δάρας και ο Ντίνος Πλεμμένος) αν ο Π. Τατούλης παραπλανήθηκε από το περιβάλλον του, καθώς όπως σημείωσαν τόσο ο πρόεδρος Εφετών Ευριπίδης Αθανασόπουλος όσο και ο εισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης υπήρχε ανισοκατανομή των δημοσιεύσεων της Περιφέρειας σε βάρος της «Ε» και το 2013 αποκαταστάθηκε.

 

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αν και κατά πόσο ο περιφερειάρχης παραπλανήθηκε από το περιβάλλον του και οι δύο μάρτυρες είπαν ότι μπορεί και να έγινε έτσι.

 

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ

 

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του υποστήριξε ότι στα 40 χρόνια που ασχολείται με το δημόσιο βίο έχει ως αρχή του την τήρηση της νομιμότητας και πως από την πλευρά του δεν υπήρξε ποτέ κανένας δόλος κι ούτε είχε την αρμοδιότητα για την κατανομή των δημοσιεύσεων. Τις δημοσιεύσεις -σύμφωνα με τον κατηγορούμενο- χειρίζονταν και κατένειμαν στον Τύπο οι Τεχνικές Υπηρεσίες, ενώ από το 2011 έως το 2013 ήταν «νεκρές χρονιές» γιατί δεν γίνονταν έργα, οπότε και οι καταχωρίσεις -ισχυρίστηκε- ήταν ελάχιστες. Στην παρέμβαση του προέδρου ότι η κατανομή ήταν ανισομερής σε βάρος της «Ε», ο κατηγορούμενος επέμεινε ότι οι δημοσιεύσεις ήταν ελάχιστες, για να πει ο πρόεδρος «όμως καθοριστικές».

 

Στην παρατήρηση του εισαγγελέα ότι είχε προηγηθεί η μήνυση της «Ε» πριν το 2013, ο κατηγορούμενος ανταπάντησε ότι τότε ήταν που ξεκίνησε «φόρτος έργων».

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

 

Ο εισαγγελέας Εφετών Αχ. Ζήσης ξεκινώντας την αγόρευσή του παρατήρησε ότι η υπόθεση έφτασε κοντά στο να παραγραφεί μετά και το χρόνο που χρειάστηκε για την αναίρεση που ασκήθηκε (σ.σ. από την υπεράσπιση) στον Αρειο Πάγο. Νωρίτερα κάνοντας ερωτήσεις στον κατηγορούμενο αναφέρθηκε στην μεγαλοθυμία, όπως χαρακτηριστικά είπε ο εισαγγελέας, που επέδειξε ο εκδότης Ντ. Πλεμμένος και στην ανάγκη ελευθερίας του Τύπου για τον πλουραλισμό στην ενημέρωση του κοινού και σημείωσε πως ανεξάρτητα από την ιδεολογία κάθε εφημερίδας θα πρέπει να ισχύει η αρχή της ίσης κατανομής των δημοσιεύσεων. Ως προς τον δόλο ή όχι του κατηγορουμένου ο κ. Ζήσης αφού αναφέρθηκε και στη «χαλαρότητα» όπως είπε των δύο μαρτύρων στις απαντήσεις τους σχετικά με αυτό, κατέληξε ότι υπάρχουν αμφιβολίες υπέρ του κατηγορουμένου.