05/05/19 • 08:50 | UPD 05/05/19 • 08:50

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τα ψέματα που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, οι καταστροφικές αυταπάτες που χρέωσαν την Ελλάδα με πάνω από 100 δισ. ευρώ, η κατάρρευση του δήθεν «ηθικού πλεονεκτήματος» και η τραγική διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι

Οι πολιτικές αυταπάτες που στοίχισαν στη χώρα περισσότερα από 100 δισ., το φορολογικό πλήγμα στη μεσαία τάξη που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, οι συμπεριφορές που οδήγησαν σε παταγώδη κατάρρευση του δήθεν «ηθικού πλεονεκτήματος» της Αριστεράς,

οι παλαιές πρακτικές που διέλυσαν κάθε ψευδαίσθηση περί ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο, η διχαστική ρητορική που «δηλητηρίασε» τον δημόσιο βίο, αλλά και τα ζητήματα ήθους και κανόνων στον πολιτικό διάλογο αποτελούν βασικές πτυχές από το δριμύ κατηγορώ που θα εξαπολύσει η αξιωματική αντιπολίτευση στη διάρκεια του τριήμερου… ντιμπέιτ που θα δρομολογηθεί στη Βουλή με την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά του Παύλου Πολάκη και την προαναγγελθείσα μετατροπή της από τον Αλέξη Τσίπρα σε ψήφο εμπιστοσύνης για ολόκληρη την κυβέρνηση.

Η κριτική της Ν.Δ., που θα είναι συνολική και τεκμηριωμένη, θα αφορά επίσης στην εξαπάτηση των πολιτών με ψέματα για να ανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, στην προσπάθειά του να παραμείνει σε αυτήν με κάθε τρόπο, στις καταστροφικές πολιτικές που οπισθοδρόμησαν τη χώρα όχι μόνο στην οικονομία αλλά και σε κρίσιμους τομείς όπως η Παιδεία, καθώς και σε επιζήμιες επιλογές στα εθνικά θέματα με αποκορύφωμα τη συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα θα αναδείξει και τη διαχειριστική ανικανότητα που επέδειξε η σημερινή κυβέρνηση σε ζητήματα που συνδέονται με την καθημερινότητα του πολίτη -όπως η ασφάλεια- αλλά και στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις σε σχέση με το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι είναι εκείνες που ρίχνουν πλέον βαριά τη σκιά τους στη συζήτηση, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να μιλήσει ευθέως για τις «κυβερνητικές ευθύνες», για τον τρόπο διαχείρισης της τραγωδίας «με όρους επικοινωνίας και όχι ευθύνης» και για τον «κυνισμό» που -όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης- χρειάζεται «για να στήνεις μια επικοινωνιακή φιέστα μπροστά στις κάμερες, την ώρα που γνωρίζεις ότι βρίσκεσαι μπροστά σε μια πρωτοφανή τραγωδία με πολλούς νεκρούς».

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα περιοριστεί, πάντως, στη συνολική κριτική στα μέχρι σήμερα κυβερνητικά πεπραγμένα, αλλά θα αποδομήσει και ολόκληρη την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του όψιμου ενδιαφέροντος για μείωση φόρων μετά από μια τετραετία συνειδητής επιλογής πολιτικών υπερφορολόγησης. Θα αναπτύξει όμως από το βήμα της Βουλής και τους βασικούς άξονες του δικού της κυβερνητικού προγράμματος στέλνοντας μήνυμα ελπίδας για την επόμενη ημέρα μετά την πολιτική αλλαγή και διεκδίκησης της θετικής ψήφου των πολιτών στις 26 Μαΐου.

Στην Πειραιώς θεωρούν ότι η πολιτική ατζέντα έχει διαμορφωθεί εν πολλοίς από τις πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης που όχι μόνο αιφνιδίασαν για μία ακόμη φορά το κυβερνών κόμμα -όπως είχε συμβεί και πρόσφατα με τη συνταγματική αναθεώρηση- αλλά συνέβαλαν στο να έρθει για πρώτη φορά τόσο εμφανώς στο προσκήνιο και η εσωκομματική αμφισβήτηση για επιλογές του κ. Τσίπρα, όπως η πλήρης ταύτιση με τον Π. Πολάκη.

Σε θέση άμυνας βρίσκεται η κυβέρνηση και απέναντι στη γαλάζια τροπολογία για μη μείωση του αφορολογήτου από 1/1/2020, με την οποία η Ν.Δ. βάζει τέλος σε προεκλογικά παιχνίδια με το ζήτημα αυτό θέτοντας τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του να αποδεχθεί τη δημόσια πρόκληση εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διεκδικήσουν από κοινού την ακύρωση ενός μέτρου που θα πλήξει πρωτίστως τους πιο αδύναμους.

Στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης η Ν.Δ. θα δώσει σκληρή απάντηση και στα fake news που καταλογίζει στο κυβερνών κόμμα και η ίδια εκτιμά θα κορυφώνονται στην πορεία προς την 26η Μαΐου. Στην Πειραιώς μιλούν ευθέως για απροκάλυπτη διαστρέβλωση από το Μέγαρο Μαξίμου των θέσεων της Ν.Δ., με πιο πρόσφατο -αλλά όχι μοναδικό- κρούσμα τα περί δήθεν κατάργησης του Δώρου στον ιδιωτικό τομέα. Εχουν προηγηθεί η προπαγάνδα περί απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και η διαστρέβλωση του πραγματικού περιεχομένου της κριτικής που ασκεί η Ν.Δ. στις «επιδοματικές λογικές του ΣΥΡΙΖΑ» με αποσιώπηση και του ισχυρού κοινωνικού προσήμου που έχει το πρόγραμμα της Ν.Δ., το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες πολιτικές, όπως η αύξηση σε 1 δισ. ευρώ του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αλλά και η αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.

Ταύτιση με Πολάκη

Στη Ν.Δ. είναι πεπεισμένοι ότι στο κενό έχει πέσει και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ταυτίσει τον εαυτό του με τις προοδευτικές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα -όπου η απόλυτη ταύτιση με τη συμπεριφορά Πολάκη τον απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους- όσο και στην Ευρώπη. Εκλαμβάνουν, μάλιστα, και ως ένα ακόμη δείγμα υποκρισίας τη στάση του για το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών, όπου, ενώ το «αδελφό κόμμα» των Podemos υπέστη σημαντική ήττα, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας… πανηγυρίζει για την πρωτιά των Σοσιαλιστών.

Εξίσου αποτυχημένη αποδεικνύεται και η στρατηγική απέναντι στη Ν.Δ. και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη με την επί ματαίω προσπάθεια να πείσουν ότι συντελείται κάποια… ακραία στροφή της Ν.Δ. «Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια πολεμούν κάτι που στη συνείδηση των πολιτών δεν υπάρχει», λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς.

«Καμία χαμένη ψήφος» στις ευρωεκογές

Με τη χώρα να εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου ο πρόεδρος της Ν.Δ. έστειλε από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής και εσωκομματικά μηνύματα ζητώντας απόλυτη εγρήγορση εν όψει μίας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης που δεν αφήνει περιθώρια για «χαλαρή ψήφο». Το σύνθημα «καμία χαμένη ψήφος» είναι κυρίαρχο στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου στόχος είναι να κερδηθεί ο αγώνας «από το πρώτο ημίχρονο», όπως λένε χαρακτηριστικά, ζητώντας από τους πολίτες να πουν «έως εδώ» και να στείλουν με την ψήφο τους αδιαμφισβήτητο μήνυμα για την επερχόμενη πολιτική αλλαγή.

Από την  έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Source link