Δεν είναι προνόμιο της Κεντροαριστεράς, είναι χαρακτηριστικό της πολιτικής: κάθε νέα περίοδος σηματοδοτείται από το τέλος της παλιάς. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, αυτή η αλλαγή περιλαμβάνει τα φαντάσματα των πρώην. Ο,τι κι αν σημαίνει αυτό – τα πρόσωπα, την πολιτική, τα σύμβολα.

Η δημοκρατική παράταξη έχει ζήσει πολλές αλλαγές εποχής στη μακρόχρονη πορεία της. Για τους αισιόδοξους, πάντα κατάφερνε να ξεπερνά την εσωστρέφεια. Για τους απαισιόδοξους, οι ρήξεις μοιάζουν λίγο με το μαρτύριο του Σίσυφου, που αναγκαζόταν να κουβαλάει τον βράχο μέχρι την κορυφή μόνο για να τον δει να ξαναπέφτει. Οσο πιο χρονικά κοντινές οι επιλογές, τόσο πιο οξυμμένα τα πνεύματα. Σωστές ή λάθος, το δείχνει μόνο η ιστορία – και, καμιά φορά, η κάλπη.

Οικογενειακές ιστορίες

Θα ήταν πολύ εύκολο για τον Ανδρέα Παπανδρέου να συνεχίσει την παράδοση της Ενωσης Κέντρου. Είχε κιόλας περάσει από τα κοινοβουλευτικά της έδρανα, είχε υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης, είχε δεχθεί τα πυρά των αντιπάλων του για την υπόθεση Ασπίδα. Η προδικτατορική του παρουσία στα πολιτικά πράγματα ταίριαζε γάντι στα πρώτα βήματα της Μεταπολίτευσης. Ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε πεθάνει ήδη από το 1968. Είχε αφήσει πίσω του ένα αμιγώς κεντρώο κόμμα, που είχε υποστεί διώξεις από το καθεστώς. Θα μπορούσε να είχε κληρονομήσει την αρχηγία – κανείς δεν θα του την αρνιόταν. Ακόμα και στα πρώτα του χρόνια, όμως, ο Ανδρέας δεν ταίριαζε με το προφίλ του κόμματος του πατέρα του. Πιστός στο ριζοσπαστικό του πνεύμα, όταν του δόθηκε η ευκαιρία, προτίμησε στην ουσία να διαλύσει την Ενωση Κέντρου. Στη θέση της ξεκίνησε ένα «Κίνημα», που έστριψε πιο αριστερά και αποτέλεσε μία από τις κυρίαρχες δυνάμεις των τελευταίων σαράντα ετών. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε από μια πατροκτονία – και όσοι απέμειναν στη μεταπολιτευτική πορεία της Ενωσης Κέντρου, βρέθηκαν τελικά στο πλευρό του Ανδρέα.

-Πώς στιγματίστηκαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου;

-Πώς χάθηκαν οι εκλογές του 2004 και του 2007 από τον Γ. Παπανδρέου;

-Πώς ο Β. Βενιζέλος έμεινε ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ;

-Γιατί το 2015 ήταν μια κακή χρονιά για το ΠΑΣΟΚ;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο

Σκοτώνοντας τους πρώην προέδρουςSource link