Στην κυβέρνηση ανοίγουν παράθυρο για πρόσθετη παράταση στη συλλογή δηλώσεων στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης. «Κάνουμε σκέψεις για νέες παρατάσεις πέραν του εξαμήνου. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας», αποκάλυψε στα «ΝΕΑ» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος. Κατά το ίδιο στέλεχος «αν τελικά δοθεί παράταση, το ελάχιστο χρονικό διάστημα θα είναι τουλάχιστον τρεις μήνες».

Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης στην πλειονότητά του αφορά – κυρίως – αγροτικές περιοχές. Και εδώ έγκειται η δυσκολία του. Γιατί; Επειδή σε αυτές τις περιοχές υπάρχει μεγάλο ποσοστό ακινήτων για τα οποία δεν έχει διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς είτε λόγω κληρονομικής διαδοχής χωρίς αποδοχή κληρονομιάς, είτε λόγω αδυναμίας εντοπισμού πολλών αγροτικών ακινήτων από ιδιοκτήτες που έχουν μεταναστεύσει σε άλλες πόλεις είτε σε άλλες χώρες αλλά και λόγω χρησικτησίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης «πολλοί ιδιοκτήτες αποφεύγουν – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – να πάνε να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο». Και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει η σκέψη για νέες παρατάσεις, πέρα από το διάστημα που προβλέπει ο νόμος.

-Σε ποιες περιοχές λήγει (μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο) το χρονικό περιθώριο υποβολής δηλώσεων;

-Τι ισχύει για τους κατοίκους του εξωτερικού;

-Πώς μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αθήνα;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Παρασκευής

Παράθυρο για νέες παρατάσειςSource link